Samsung Galaxy S5

samsungs5Samsung is al een paar jaar marktleider als het aankomt op de verkoop van toestellen wereldwijd. De Samsung Galaxy S5 mag dan ook wel het paradepaardje zijn vergeleken met de andere smartphones. Concurrenten zijn vaak jaloers op de toestellen en de enige echte concurrent die in de buurt komt is Apple. De adviesprijs ligt net zo hoog als bij de andere top smartphones namelijk op € 699.

Formaat en behuizing

Het formaat van de Samsung Galaxy S5 is slechts 0,1 inch omhoog gegaan en nu is het toestel voorzien van een 5,1 inch beeldscherm. Het voordeel is dat dit formaat nog enigszins handzaam is. Je hebt dus wel een groot beeldscherm, maar het is niet te groot om in je broekzak te stoppen. Een klein nadeel is dat er bij de Samsung Galaxy S5 opnieuw voor plastic wordt gekozen qua behuizing. De achterkant is wel bewerkt zodat deze lekker zacht aanvoelt. Het is een kwestie van smaak wat je mooier vindt qua behuizing. Sommige vinden het wat goedkoop aandoen als je kijkt naar de prijs die voor het toestel gevraagd wordt. De vorm etc. is exact hetzelfde als de S4 alleen is de S5 dus iets groter. Daarnaast zijn er klepjes op de behuizing te vinden zodat het toestel water en stofdicht is. In de behuizing zit ook een vingerafdruk scanner verwerkt om bijvoorbeeld het toestel te ontgrendelen zoals de iPhone. Het enige nadeel is dat dit systeem in de praktijk minder goed werkt dan bij Apple. Aan de achterzijde zit een hartslag meter verwerkt waardoor je direct je hartslag kan meten tijdens het sporten of ter controle.

Beeldscherm en prestaties

Het beeldscherm is ongeveer gelijk aan de Samsung Galaxy S4. Het toestel heeft een super amoled beeldscherm en de resolutie is gelijk gebleven met 1920 x 1080 pixels. Het enige minpuntje aan een amoled beeldscherm is dat ze vaak niet accuraat de kleuren weergeven en dat is bij dit beeldscherm ook zo. Toch spatten de kleuren wel van het beeldscherm af en voor veel gebruikers is dit een pluspunt. De helderheid van het beeldscherm is ook fors verbeterd vergeleken met de S4. De Samsung Galaxy S5 is voorzien van de snelle Snapdragon 801 processor. Deze processor heeft zich al verschillende keren bewezen en past goed bij Android. Het toestel werkt vrij soepel met de processor alleen soms kan er wel een vreemde vertraging ontstaan. De meeste apps lopen gelukkig zeer soepel met de bekende processor.

Accu

De accuduur wordt bij smartphones steeds belangrijker en ontwikkelaars steken hier steeds meer geld en tijd in en zo ook bij de Samsung Galaxy S5. De nieuwe chip die gebruikt wordt in de toestellen gaat een stuk zuiniger om met de energie die verbruikt wordt. Dit merk je in de accuduur bij gemiddeld gebruik denk bijvoorbeeld aan het lezen van e-mails of het bekijken van social media. De S5 kan het dan een goede dag uithouden. Ondanks de kleine 2800 mAh accu is de accuduur dus prima. Bij normaal gebruik kan het toestel ongeveer 14 uur achter elkaar meegaan. Dit is langer dan de HTC One M8 en iPhone 5S.

Camera

De Samsung Galaxy S5 is absoluut vooruit gegaan als het aankomt op de camera. Deze reageert ten eerste heel snel wat belangrijk is als je even snel een speciaal moment wil vastleggen. De foto’s zijn gedetailleerd en helder alleen in het donker heeft het toestel nogal eens problemen met het scherp stellen en valt de kwaliteit tegen. De software van de camera is flink verbeterd en er is nu veel meer mogelijk met instellingen op het toestel.